Rychlost.sk Blog Čo je WiFi Mesh?

Čo je WiFi Mesh?

Určite to poznáte. Chcete sa na mobile, tablete alebo notebooku pripojiť k Wi-Fi sieti, ale signál je slabý. Tak sa prechádzate po izbe, aby sa na ikonke objavila ďalšia vytúžená čiarka naviac. Také riešenie je ale dosť otravné a niekedy ani nie je možné. Čo má s týmto problémom spoločné systém Mesh?

Ako rozšíriť signál Wi-Fi?

Najskôr poďme pekne od začiatku. Spôsobov ako docieliť rozšírenie signálu, je hneď niekoľko. Prvou a vývojovo najstaršou možnosťou je použitie tzv. repeateru. Názov tohoto zariadenia by sa dal preložiť ako „opakovač“ a tento pojem tiež dobre vystihuje princíp jeho fungovania. Signál z hlavného routera sa cez repeater preposiela na rovnakom pásme.

Ďalšou možnosťou je o niečo modernejší nástroj - extender. Ten by sme mohli nazvať „rozširovačom“. Funkcia je pomerne dosť podobná ako pr repeatere. Výhodou je ale využitie viacerých pásiem. Variantou extenderu je ešte Network extender, čo je v podstate sekundárny router využívajúci drátové pripojenie. A konečne posledným prírastkom do rodiny posilňovačov signálu Wi-Fi sa stáva systém Wi-Fi Mesh.

Ako funguje systém Mesh?

Mesh systémy sú relatívnou novinkou a predstavujú najpokročilejší spôsob, ako zaistiť skutočne rozsiahle pokrytie jednou Wi-Fi sieťou. Princíp, jednoducho povedané, spočíva v sústave hneď niekoľkých „routerov“. K jednému hlavnému smerovaču patrí ešte niekoľko vedľajších jednotiek, dalo by sa povedať satelitných prvkov.

Všetky jednotky sú vzájomne prepojené, disponujú všesmerovými anténami a komunikujú spolu prostredníctvom pásiem 2,4 Ghz, 5 Ghz. Môžu využívať aj ethernet - teda drátovú sieť. Tento systém umožňuje zabezpečenie efektívneho pokrytia aj značne rozľahlej plochy silným signálom jedinej Wi-Fi siete.

Výhody Mesh systému

Mesh systém ponúka široké možnosti využitia bezdrôtovej siete v domácom aj firemnom prostredí. Zabezpečí vysoko kvalitný a silný signál. V mnohých prípadoch umožní obísť sa bez drôtového pripojenia. Jeho prednosťou je tiež fakt, že jednotky medzi sebou komunikujú navzájom - nielen jednosmerne z jednotky hlavnej do vedľajšej. Výpadok jedného bodu teda neohrozí systém.

Sprevádzkovanie aj údržba takejto siete sú pritom veľmi jednoduché záležitosti, ktoré zvládne aj laik. Konfigurácia je jednoduchá a zariadenie si samé vyberá optimálny spôsob šírenia signálu, aby bolo zaistené rovnomerné a stabilné pokrytie.

Kedy má zmysel zaobstarať si Mesh systém?

Snáď jedinou nevýhodou Wi-Fi Mesh je jeho vyššia obstarávacia cena. Zariadenia tohoto typu sa začali objavovať ešte len v roku 2016. Snáď môžeme do budúcna počítať zo znižovaním nákladov. Aj v súčasnosti sa ale investície mnohokrát vyplatia. Wi-Fi Mesh systém oceníte predovšetkým pokiaľ:

  • Máte rozľahlý byt či dom (alebo firemné priestory)
  • Máte problémy so šírením signálu kvôli rušeniu alebo prekážkam
  • Potrebujete zabezpečiť veľmi silný a stabilný signál na celej ploche
  • Nechcete sa spoliehať na drôtovú sieť
  • Chcete jednoduché riešenie bez nutnosti náročnej konfigurácie

Hľadáte najvýhodnejšie pripojenie k internetu a neuspokojíte sa s priemernou rýchlosťou alebo pochybnou stabilitou, ktorú môžu ovplyvniť aj výkyvy počasia? V takom prípade rozhodne siahnite po pripojení pomocou optického vlákna.

Potrebujete si zistiť odchody vlakov či autobusov, polohu adresy na mape, alebo chcete len nájsť dobrú reštauráciu v okolí, ale nemáte internet v mobile? Riešením môže byť pripojiť sa k niektorej verejnej WiFi sieti. Nemusí byť však zadarmo, ako sa na prvý pohľad zdá.

S veľkým očakávaním si zaobstaráte nový router a naraz zistíte, že pred výmenou bola rýchlosť internetového pripojenia vyššia, hoci poskytovateľa máte stále rovnakého. Kde v takomto prípade hľadať chybu a prípadné riešenie?

Nároky užívateľov na kvalitu médií neustále rastú a s tým je nutné myslieť tiež na rýchlosť pripojenia, pretože móda sledovania videí uložených na disku je dávno preč. Najbližšia budúcnosť patrí streamovaniu a rozlíšeniu 4K. Pripravte na to aj vaše internetové pripojenie.

Sedíte v kaviarni, pripojíte sa k verejnej Wi-Fi sieti a začnete riešiť Vaše pracovné záležitosti. Všetko od e-mailov až po platby. Sú behom týchto aktivít Vaše dáta a heslá v bezpečí? Pozrite sa na možné riziká a niekoľko tipov, ako sa im rozumne vyhnúť. Vaše súkromie totiž nie je zďaleka tak chránené, ako sa nad šálkou dobrej kávy môže zdať.